wtorek, 16 lutego 2016

Coś z zupełnie innej beczki

Tym razem podzielę się z wami przepisem. Większość rodziców boryka się zapewne z problemem niejedzenia u dzieci. Zwłaszcza dotyczy ono warzyw. Dzieci mają swoje ulubione dania: pizza, spaghetti, frytki. Najważniejsze, żeby odpowiednio wyglądało - bo inaczej nie ma opcji, żeby maluch w ogóle spróbował. Stąd mój pomysł na zamianę typowych dań na ich bardziej warzywne wersje.
Na początek wegańskie klopsiki np. do spaghetti.

Potrzebujemy:
0,5 kg ziemniaków
głąb brokuła (u mnie 2 szt bo tyle akurat miałam w lodówce)
1 duża marchewka
1 łodyga selera naciowego
1/4 selera
1/4 papryki np. czerwonej
garść liści bazylii
garść świeżej kolendry
około 3 cm kawałek pora
3 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek
3 łyżki płatków owsianych startych w moździerzu
szczypta słodkiej papryki
sól i pieprz do smaku

Bazą naszych klopsików będą ziemniaki i głąb brokuła. Obieramy je, kroimy na drobniejsze części i gotujemy (bez soli). W tym czasie obieramy pozostałe warzywa. Obrane i pokrojone na drobniejsze części warzywa razem z ziołami i oliwa wrzucamy do blendera i siekamy. Im bardziej wybredne dzieci tym drobniej siekamy.
Ugotowane ziemniaki i brokuła rozgniatamy praską do ziemniaków. Do uzyskanego puree dodajemy posiekane warzywa i mieszamy. Masę doprawiamy do smaku słodką papryką, odrobiną soli i pieprzu. Z tak uzyskanej masy formujemy kuleczki o wielkości orzecha włoskiego, które obtaczamy w przetartych płatkach owsianych (nie muszą być bardzo drobne). Płatki owsiane możemy zastąpić kukurydzianymi lub bułką tartą.
Panierowane kuleczki pieczemy ok 20-30 minut w temperaturze 170°C, aż nabiorą złotego koloru.
Dzieciaki zjadły je z sosem pomidorowym, ja z sałatką.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz